sobota, 12 października 2013

Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni podana z serem feta i natką pietruszki


Lista zakupów:
  1. dynia (około 1,5 kg),
  2. domowy bulion warzywny (około 1 l),
  3. świeży imbir (wielkość kciuka),
  4. 2 ząbki czosnku,
  5. ser feta (100 g),
  6. sól,
  7. pieprz,
  8. szczypta gałki muszkatałowej.
Sposób przyrządzenia:
Dynię myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce o małych oczkach. Dynię solimy, pieprzymy i nacieramy imbirem. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym wraz z przepolowionymi wzdłuż ząbkami czosnku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.

 

 

Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ dyni od skórki i umieszczamy w garnku. Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. Miksujemy zawartość garnka blenderem. Dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.


Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

1 komentarz: