poniedziałek, 1 lipca 2013

Cytrynowe ciasteczka


Lista zakupów (około 70 ciasteczek):
  1. 140 g masła,
  2. 1 i 1/3 szklanki białego cukru,
  3. 2 żółtka,
  4. 2 szklanki mąki pszennej,
  5. czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  6. starta skórka z 2 cytryn,
  7. około 300 g gęstej śmietany 18%,
  8. cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka i jeszcze raz ucieramy.


 

Dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Mieszamy za pomocą miksera. Po trochu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.

 

Masę nakładamy przy pomocy łyżeczki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć 3 rzędy po 4 ciastka gdyż inaczej mogą się skleić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 - 170 stopni około 25 - 30 minut. Krawędzie ciastek będą lekko zrumienione a środek jasny.


Po ostudzeniu posypujemy ciastka cukrem pudrem i podajemy :-)



4 komentarze:

  1. Pychota!!! Uwielbiam cytrynowe przysmaki. Zapraszam na http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co ma cytrynę, piękne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń