wtorek, 21 maja 2013

Tortiglioni z pomidorkami koktajlowymi, szałwią i czosnkiem


Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. makaron tortiglioni 400 g
  2. pomidorki koktajlowe 500 g
  3. 8 listków świeżej szałwii
  4. 3 duże ząbki czosnku
  5. 2 łyżki masła
  6. 2 łyżki oliwy
  7. straty parmezan do posypania
  8. sól
  9. świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pierwszym krokiem jest wrzucenie do wrzącej i osolonej wody makaronu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu (około 12 minut). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by się nie posklejał.

Podczas gotowania makaronu przyrządzamy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy masło, nieobrane ząbki czosnku oraz połowę liści szałwii. Pomidorki myjemy i przepoławiamy. Dodajemy na patelnię. Smażymy około 4 - 5 minut. W tym czasie pomidory zmięknąć i wypuścić sok. Solimy i pieprzymy do smaku.

 

Do gotowego sosu dokładamy makaron. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane listki szałwii i posypujemy parmezanem. Gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz